Hulp bij narcistisch misbruik in Bennekom

contact

Narcistisch misbruik

Een lange tijd miskende vorm van (soms) fysieke en (altijd) psychische mishandeling is het narcistisch misbruik in de partner- of ouder-kindrelatie. Door het probleem te benoemen en bespreekbaar te maken, hebben auteurs en ervaringsdeskundigen Iris Koops en Mjon van Oers veel ondergeschoven en miskend leed zichtbaar gemaakt.

 

Doordat we bij Bureau Fanos de laatste jaren steeds meer te maken kregen met slachtoffers van narcistisch misbruik (die, toen ze zich 

aanmeldden voor hulp, vaak zelf nog niet beseften dat ze door een narcist misbruikt waren), ben ik mij hier meer in gaan verdiepen.

 

De boeken van Iris* en de columns van Mjon, samen met mijn achtergrond in psycho-diagnostiek en aangevuld met een studiedag bij Iris, hebben mij veel duidelijk gemaakt over de achtergronden van de narcist en de pijn en de wanhoop bij de slachtoffers.

 

*Het verdwenen Zelf: Herstellen van Narcistische mishandeling en Verder na Narcistische mishandeling.

Wat is een narcist?

Narcisme is een psychische stoornis, die onder huidige kwalificatie valt onder de noemer Psychopathie. Dat betekent dat het gedrag van deze persoon gekenmerkt wordt door een gebrek aan, of soms het geheel afwezig zijn, van empathie; het kunnen meevoelen met een ander. De narcist heeft een onstelpbare honger naar aandacht en erkenning. Hij of zij denkt daar volledig recht op te hebben en het is de ander die daarin moet voorzien. Er is ook een chronisch gebrek aan zelfinzicht. Alles wat goed gaat wordt op het eigen conto geschreven, maar alles wat verkeerd gaat komt door ‘de ander’. Die zal daar ook de rekening voor moeten betalen.

 

Het lastige is dat narcisten sluwe mensen zijn. Ze geven in eerste instantie een aimabele indruk en zullen jou zelfs op een voetstuk zetten. Uiteindelijk gaat het masker af en komt de ware aard naar boven. Jij moet er helemaal voor hem of haar zijn, maar kan nauwelijks nog iets goed doen. Je wordt gesteld voor perverse en vaak onmogelijke opgaven, waardoor je dus zult falen, wat de narcist het sadistische genoegen van superioriteit geeft. 

Tegelijk weet hij naar de buitenwereld toe dit masker wel op te houden, waardoor slachtoffers die met hun verhaal naar buiten komen vaak niet geloofd worden.

 

Een nog lastiger te herkennen vorm tref je bij de Verborgen Narcist. Hierbij is in eerste instantie de superioriteit vervangen door het Calimero-complex. Doordat alles hem of haar lijkt te worden aangedaan, roept hij medelijden op en doet hij een beroep op de empathie van de ander. Zo sleept hij jou als een spin mee in zijn web.

 

Narcisme is een psychische stoornis die nauwelijks behandelbaar is. Omdat narcisten geen zelfinzicht in hun ziektebeeld hebben, is dat verloren energie. Belangrijk is dus om hun slachtoffers te hulp te komen. Herken jij je in dit verhaal? Zoek contact en laat Bureau Fanos je helpen om weer in jouw kracht te komen.

Neem contact op Wat cliënten zeggen

Zoek je hulp bij narcistisch misbruik? Neem contact op met Bureau Fanos uit Bennekom.

Vossenweg 16

6721BN Bennekom

 

06 - 542 873 19